Dela på Facebook

Här kan hundarna få hjälp!

Hundkiropraktik,Kiropraktik, redcord, dynamic neuromuscular stabilization,DNS, leg.kiropraktor, ove lind Hundkiropraktik,Kiropraktik, redcord, dynamic neuromuscular stabilization,DNS, leg.kiropraktor, ove lind


Framför allt vid smärta men även vid felaktiga rörelsemönster kan ett besök
hos en hundkiropraktor vara behjälpligt.

– Hundar undersöks på samma sätt som människor, så här har jag jobbat i
många år, säger kiropraktorn Ove Lind.

Border collien Grym som tillsammans med matte Anna Hilding är Sverige-tvåa i tävlingslydnad, kommer till Ove Lind för en genomgång av kroppen. Egentligen skulle Ove visa Arbetarbladet hur ett kiropraktor-besök för en hund kan gå till men han ser med detsamma att Grym belastar bakre vänsterbenet fel.

– Jag kollar in hur hunden rör sig, balansen och om de undviker vissa rörelser, säger Ove.

Han behandlar framför allt människor men är även utbildad i hundkiropraktik. Det började med att hunden Lee, som skulle avlivas då hon hade sådana smärtor fick testa på att bli behandlad hos Ove som ett sista försök.
– Det var väl två-tre år sedan som jag behandlade Lee, smärtorna försvann på en gång och hon fick fortsätta leva, säger han, och fortsätter.
– Oftast är det smärta av olika slag som jag hjälper till med.

Läs även: Grym, Sveriges lydigaste hund

Just i dag är hunden Grym med matte Anna Hilding här. Den landslagsmeriterade hunden har flera gånger varit på besök hos honom.
– Med Grym handlar det om att optimera rörelsemönstret, små detaljer i hur han rör sig, säger Ove Lind.
– Jag ser direkt att han undviker att gå på hela tassen på vänster bakben, jag behöver klämma och känna lite för att lokalisera problemet.
Ofta är det fel i datorn berättar han, Grym behöver bara bli påmind om att han ska gå på hela tassen. Då blir rörelsemönstret hos honom bättre. Små felrörelser som är viktiga att korrigera i och med att Grym och matte siktar på att bli en av de bästa i världen i tävlingsformen tävlingslydnad.

Ove manipulerar, eller drar ut leden i bakre höften för att öka höftrörelserna. Sedan får Grym kliva upp på en typ av nötformad boll där han "tvingas" till att belasta höften rätt.
– Men en del felaktigheter har legat hos mig, säger Anna och fortsätter.
– Både Grym och jag har fått hjälp med fysiken.
Ove Lind är noga med att påpeka att de på kliniken främst behandlar människor och att hundkiropraktiken bara är en bisyssla till övriga verksamheten.
– Jag har jobbat med människor i 24 år och det är fantastiskt roligt, säger Ove Lind.
Läs även: Mannen bakom skyttekungen
Jenny Lundberg
0290-220 75jenny.lundberg@mittmedia.se

länk till orginalartikeln