Dela på Facebook

Gefle IF:s Martinsson höll undan till Finnkampsseger: "Men det var tufft, det är knappt jag tror det efteråt"

Det var debuten i stora Finnkampen.
Det brydde sig inte Erik Martinsson, Gefle IF, om.
Han vann 400 meter och fixade en svensk grenseger på distansen.

Erik Martinsson, Dennis Forsman och Felix Francois efter herrarnas 400 meter under Finnkampen på Ratina stadion i Tammerfors.

Erik Martinsson, Dennis Forsman och Felix Francois efter herrarnas 400 meter under Finnkampen på Ratina stadion i Tammerfors.

– Men sista hundra meterna var verkligen tuffa. Jag har suttit och tittat på reprisen på teve fem gånger och jag undrar varje gång om jag verkligen kommer att hålla undan, sa Erik till SVT Sport.

Erik var statistiketta – och han höll alltså för den utmaningen.

Han satte fart ordenligt och var först in på upploppet och höll sedan till slut undan för främst Finlands Oskari Mörö och vann på 47,53.

Ingen topptid med tanke på av GIF-löparen presterat tidigare under säsongen – men här handlade det om att vinna.

Och det var tunga ben på Erik på slutet.

– Ja, det var verkligen tufft. Jag har haft en lång säsong och känner mig sliten nu, sa Erik till SVT Sport.

– Jag hade verkligen inte räknat med att vinna här i dag, men det var härligt att få göra det i min första Finnkamp som senior.

Bakom Erik följde sedan lagkompisarna Dennis Forsman och Felix Francois upp med att bli trea och fyra – och därmed blev det 14–8 i svensk poängfavör. 14–8 var också vad den så kallade papperslandskampen visade.

Det var Sveriges åttonde raka seger på distansen i Finnkampen. I fjol var det Bollnäs Joel Groth som vann – och nu alltså Gefle IF:s Erik Martinsson.

Erik springer i slutet av söndagens avslutning även 4x400 meter.

Efter Finnkampen sticker Erik tillbaka för andra året på University of Texas i Arlington. Han har under sommaren putsat sitt personbästa på 400 meter tre gånger, tagit SM-silver och sprungit 4x400 m i EM i Amsterdam.